Ordina bestudeert de laatste uitzending van Zembla, waarin het bedrijf er woensdagavond van werd beschuldigd tal van topambtenaren jarenlang te hebben gefêteerd, op nieuwe informatie.
Dat zei een woordvoerder van de automatiseerder donderdag. “Mocht er aanleiding zijn voor verder onderzoek, dan zullen we dat ook doen”, voegde de zegsman toe.
Het bedrijf liet eerder een grootschalig onderzoek uitvoeren naar aanleiding van een eerdere uitzending van Zembla, waarin Ordina werd beticht van fraude bij het binnenhalen van overheidsopdrachten in de periode 2005-2010.
Dinsdag liet de automatiseerder weten dat dit onderzoek geen structurele onregelmatigheden bij het bedrijf aantoonde. Wel zijn er aanwijzingen dat de regels zijn overtreden bij een contract met het Openbaar Ministerie in 2009. Ook bleek dat in “een aantal gevallen” sprake is geweest van ongepast gedrag bij sommige werknemers.
Bij het betreffende contract, waarover verder geen inhoudelijke details werden prijsgegeven, lijkt de prijsstelling van de offerte na de voorlopige gunning te zijn aangepast. Dat gebeurde op verzoek van een medewerker van het OM. Het OM gaat in gesprek met de onderzoekers die Ordina heeft ingehuurd, advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Dit kantoor onderzocht in totaal acht ‘cases’.
Opstelten onderzoekt Ordina-affaire
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie liet dinsdag weten te laten onderzoeken of ambtenaren van zijn ministerie zich in hun contacten met ICT-bedrijf Ordina hebben gehouden aan de integriteitsregels.
"Waar nodig worden personele maatregelen genomen. Als sprake is van mogelijk gepleegde strafbare feiten, wordt aangifte gedaan. Dit kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie", aldus de minister.
'Bezoek skybox is niet excessief'
Volgens de nieuwe uitzending van Zembla nam Ordina onder meer ambtenaren mee naar zijn skybox in de Amsterdam ArenA, maar bestuursvoorzitter Stépan Breedveld liet woensdag in een interview met NRC Handelsblad weten dat het daarmee niet te ver is gegaan.
Volgens Breedveld is het "niet excessief" om een zakenrelatie mee te nemen naar een skybox in een voetbalstadion, zo gaf hij aan tegen NRC Handelsblad. "Ook als dat ambtenaren zijn is het niet per se ongepast. Dat is normaal geaccepteerd vertier met klanten", aldus de topman.
"Als er echt dingen zijn gebeurd die niet kunnen, gaan we dat natuurlijk uitzoeken. Maar er is door De Brauw (advocaten red.) al zorgvuldig onderzocht of dit soort zaken inderdaad voorkwam. Dat bleek niet zo te zijn."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl